Alapleves kutyáknak
Hozzávalók:
-
1,5 kiló húsos marhacsont
-
1/2 börge víz
-
1 bögre kelbimbó feldarabolva
-
1 bögre aprított zeller
-
1 bögre felkarikázott sárgarépa
-
1/4 bögre paradicsompüré vagy 3-4 passzírozott paradicsom
-
4 szál petrezselyem
-
só
Melegítsd elő 180 fokra a sütőt. A marhacsontokat tedd egy nagy tepsibe, és néhányszor megforgatva süsd egy órán át, míg minden oldaluk szépen megpirul. Nincs szükség hozzáadott zsiradékra. A legjobb ha a tepsi alján csöpögtető rács is van, így a felesleges zsiradék lecsöpöghet. Egy nagy fazékban közepes láng fölött melegíts fel egy kevés olajat. Add hozzá a kelbimbót, a zellert, a sárgarépát, és folytonos keverés közben addig párold, míg a kelbimbó üvegessé válik. Ekkor mehet hozzá a sült marhacsont, a lecsöpögött zsiradék, a paradicsompüré, a petrezselyem, a víz és a só. Erős tűz fölött forrald össze a hozzávalókat, majd lefedve, takarékon párold körülbelül 2 órán át. Végül hagyd kihűlni, a zsírt szűrd le a tetejéről, és adagonként fagyaszd le. A keveréket használhatod erőlevesként is. Amikor előveszed, melegítsd fel, és önts bele némi száraztápot. Kutyád imádni fogja.
Kutyakeksz
Hozzávalók:
-
1 bögre víz
-
1/4 bögre olívaolaj
-
2 bögre durumbúzaliszt
-
1/2 bögre zabpehely
-
1/4 bögre árpaliszt
-
1/4 bögre szárított, darált leveszöldség (hagyma és fokhagyma kivételével)
-
1/4 bögre élesztő granulátum (pl. Trixie)
-
1és 1/2 teáskanál szárított élesztő
Kenyérsütőben, vagy robotgéppel keverd össze a tésztát. Mikor kész, oszd 2-4 részre, hogy könnyebben dolgozhass vele. Nyújtsd ki a tésztát – ha kicsi kutyád van – kb. 3-4 milliméteresre, ha nagytestű, akkor 1 centiméteresre. Süteménykiszúróval készíts formákat belőle, és zsírpapírral bélelt tepsiben, szobahőmérsékleten, 45-60 percig hagyd kelni a tésztát. Langyos sütőben – kb. 150 fokon egy órán keresztül süsd, míg elég kemények lesznek a kutyasütik. Zárd el a sütőt, és éjszakára hagyd még száradni benne sütiket. Jól záródó fémdobozban, száraz, hűvös helyen 30 napig tárolhatod, vagy le is fagyaszthatod.
Kutyakeksz sajttal
Hozzávalók:
-
3 bögre felaprított petrezselyemzöld
-
1/4 bögre apróra vágott (durván reszelt) sárgarépa
-
1/4 bögre felkockázott mozarella
-
2 evőkanál olívaolaj
-
2 és 3/4 bögre durumliszt
-
2 evőkanál zabkorpa
-
2 teáskanál sütőpor
-
1/2 bögre víz
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Keverd össze a száraz hozzávalókat (gazdagíthatod zöldfűszerrel). Fokozatosan keverj hozzá fél bögre vizet, hogy egy dagasztható, de nem folyékony masszát kapj. Ha kell, adj hozzá még vizet. Nyújtsd ki a tésztát kb. 1 centi vastagra, és süteménykiszúróval vágj ki formákat. (Késsel is vághatsz csíkokat belőle.) Sütőpapírral kibélelt tepsiben, a középső álláson, süsd 20-30 percig a kutyakekszeket.
Ahogy hűl a tészta, még keményedni fog. Jól záródó fémdobozban tárold.
|